NRC.nl 13 oktober 2017

Al eens gedacht aan een carrière als schapenherder?

Al eens gedacht aan een carrière als schapenherder?

De eerste lichting schaapherders van de mbo-opleiding van Helicon is afgestudeerd. „Een moderne schapenherder kan niet verlegen zijn.” Op een fietspad vlak buiten het dorp De Horst in Gelderland komt een groepje racefietsers tot stilstand. Ze zetten bidons aan hun mond. Verderop staat een scootmobiel, ingesloten door een kudde van 250 schapen. De bestuurder kijkt enigszins wanhopig naar Merijn Bakker (32), de schaapherder van dienst. „Wat moet ik nu?”, vraagt ze. „Ik kan ze toch niet omver rijden?” Bakker duwt de schapen aan de kant.

De schaapskudde van Bakker begraast de berm van het fietspad en het daarnaast gelegen oude spoor. „Ze eten eikeltjes, bramen en brandnetels, maar voornamelijk gras. Daarmee voorkomen ze dat het fietspad overwoekerd raakt”, zegt Bakker, die voor begrazingsbedrijf Bos en Schaap werkt.

Bakker is een van de eerste schaapherders in Nederland met een schaapherdersdiploma. Afgelopen zomer zijn de eerste veertien schaapherders afgestudeerd, onder wie Bakker. In 2015 begon een tweejarige deeltijdopleiding bij Helicon Velp.


Ga naar originele nieuwsbericht

Meer nieuws