Terra 29 november 2017

COLUMN: Bescheidenheid siert geen mens

COLUMN: Bescheidenheid siert geen mens

Wel eens bij een presentatie gezeten waarbij de voorste rij stoelen leeg bleef en de achterste vol? Deze week was ik bij een schoolleidersbijeenkomst in een grote zaal met twee rijen statafels. Toen de presentatie startte, stond bijna iedereen aan de achterste rij statafels of daar nog achter. Mensen stonden zelfs achter pilaren en schotten terwijl bij de voorste rij tafels nog veel ruimte was. Na afloop sprak ik iemand die de presentatie slecht verstaanbaar vond. Misschien kan deze persoon de spreker vragen volgende keer door een megafoon te praten.

Waarom is dit? Waarom staan de meeste mensen liever achteraan? 

Is het angst? Of niet onbescheiden willen overkomen? Wanneer je op zoek gaat naar de betekenis van bescheidenheid vind je definities als: ‘eenvoudig’, ‘nederig’, ‘klein’, ‘afwachtend’, ‘geen hoge gedachten van zichzelf hebbend’. Dit zijn woorden met een negatieve lading. Hoe kan het dat het woord ‘bescheidenheid’ zo’n positieve uitstraling heeft? Volgens mij zitten er duidelijk ook negatieve kanten aan. 

Natuurlijk is het belangrijk om rekening te houden met een ander, om te luisteren en ruimte te bieden. Maar rekening houden met een ander betekent toch niet dat je jezelf niet mag laten zien? 

Waarom ga je een uur in de auto zitten om vervolgens zo ver mogelijk vandaan te gaan zitten bij datgene waar je voor komt? Wanneer ik dat aan mensen vraag, dan zeggen ze dat ze het niet nodig vinden om op de voorgrond te treden. Het voelt niet prettig en niet vertrouwd… 

Waarom zie je deze houding bijna overal in ons onderwijssysteem terug, behalve bij jonge kinderen? Zou het kunnen zijn dat deze kinderen minder vatbaar zijn voor de sociale spiegel? ‘Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’, is er bij hen nog niet ingewreven.

Tijd voor ons om een voorbeeld aan de kinderen te nemen? Om onze tijd en energie serieus te nemen en efficiënt te benutten? Dan nemen we gelijk de ander, degene die de presentatie geeft in dit voorbeeld, ook serieus. Het is tenslotte plezieriger om tegen een volle eerste rij aan te kijken dan tegen een lege. Ben je nog verstaanbaar ook. En scheelt megafoon kosten.

Ook binnen het vmbo groen zijn de achterste stoelen in de klas vaak het eerst opgewarmd en voelt een groot deel van de leerlingen zich oncomfortabel wanneer ze voor de klas staan of een presentatie geven. Ondanks dat ik dit ongemak begrijp, is die spanning iets om mee te leren omgaan. Als schoolleider of docent zijn wij de aangewezen personen om de leerlingen boven zichzelf uit te laten stijgen. Dat gaat niet zonder spanning. Er is geen betere manier dan het geven van het goede voorbeeld. 

Wilt u me een plezier doen? De volgende keer vooraan gaan zitten?


 

Jennifer Wessels Boer is afdelingsdirecteur bij Terra. Ze schrijft over haar ervaringen in het groene onderwijs. Vanaf nu zijn haar columns ook te lezen via groenonderwijs.nl


Ga naar originele nieuwsbericht

Meer nieuws