Terra 15 november 2018

COLUMN: Boerin met kiespijn

COLUMN: Boerin met kiespijn

Sinds vorig schooljaar organiseren we vanuit Terra Wolvega een Publiekscollege. Na orthopedagoog Peter Mol en snowboardheldin Bibian Mendel had deze avond Aletta Smits de hoofdrol en was het thema 'Het puberbrein, een handleiding'. Voor mij een super interessant onderwerp. Op de uitnodiging had ik gezet: of ze nu 10 zijn of 20, pubers voelen voor volwassenen vaak als een vreemde levensvorm....

Pubers lijken niet vatbaar voor de meeste logische argumenten, ze maken onnavolgbare keuzes en roepen vaak wrevel en onbegrip op: waarom komen ze niet uit bed, waarom denken ze nergens aan, waarom hebben ze altijd een weerwoord?

Aletta gaf op humoristische wijze verklaringen voor hoe het puberbrein het pubergedrag stuurt en gaf haar publiek, ruim 100 man, boeiende inzichten aan de hand van herkenbare voorbeelden. 

Oestrogeen
Een paar voorbeelden: tieners hebben biologisch een ander tijdsbesef. Als je 10 jaar oud bent is een half jaar 5% van je leven. Als je 50 jaar oud bent is dat 1%. Als we een toets opgeven voor over zes weken dan is dat in de beleving van een puber een toets die pas een jaar later plaats vindt. En ben je 30+? Dan ben je in de ogen van een tiener een bejaarde. Ongeacht of je 31 of 71 bent. Je bent oud en saai en waag het dan ook niet meer om in het openbaar te dansen. Dat kan écht niet. Mijn arme kinderen. En wist u dat oestrogeen, de vrouwelijke hormonen die een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van vrouwelijke kenmerken een stuk lastiger zijn dan testosteron, de mannelijke tegenhanger? We kunnen er weinig aan doen maar chagrijnig worden we (meisjes) ervan. Niet dat een puberende Jennifer dat destijds had toegegeven.  

Macht
Het belangrijkste advies van Aletta was om niet de machtsstrijd aan te gaan. Dit voorkom je door het zakelijke met het sociale te verbinden. Eerst op de relatie te richten en pas daarna op de inhoud. Dus als je kind te laat thuis komt niet gelijk mopperen of er een consequentie aan verbinden maar eerst aangeven dat je blij bent dat hij weer thuis is en aangeven dat je bezorgd was bijvoorbeeld. Pas nadat puber en volwassene in verbinding zijn is er ruimte om over inhoud te gaan praten. 

Geen rolmodel
Dat vraagt van de volwassene steeds een doordachte woordkeuze. Op momenten dat we goed in ons vel zitten is dit al lastig, laat staan op momenten dat we moe zijn of afgeleid. Echt een enorme uitdaging. Straffen zal volgens Aletta alleen maar verandering in gedrag veroorzaken wanneer het rolmodel degene is die er iets van vindt. En ouders zijn voor tieners bijna nooit het rolmodel. Om als ouder te straffen heeft dus eigenlijk nooit nut. De puber de natuurlijke consequentie laten ervaren is een veel betere les. Hier en daar wat gechargeerd maar wat een herkenning. Aletta was dolkomisch maar mijn lach was hier en daar een van een boerin met kiespijn. Ik heb iets te doen…  

Jennifer Wessels-Boer
Afdeingsdirecteur Terra Wolvega

Ter informatie:
We organiseren deze avonden samen met stichting primair onderwijs (Comprix). Een hele plezierige samenwerking en een mooie manier om onze school extra onder de aandacht te brengen van het PO vinden wij. De doelgroepen zijn ouders, leerkrachten en overige belangstellenden. De avonden hebben een specifiek thema, waarbij er een presentatie gegeven wordt door een expert. 


 


Meer nieuws