Terra 31 januari 2018

Column: Eigen zuurstofmasker eerst

Column: Eigen zuurstofmasker eerst

Rosalie is schoolleider van mbo Groen, moeder van twee jonge kinderen en ze doet een master onderwijsmanagement. Haar agenda is niet vol. Je kunt haar vandaag spreken als het dringend is. Als het dat niet is, kan het ook over een paar dagen, of helemaal niet. Mensen rondom Rosalie doen vaak aannames: “Plan jij de ouderavond maar in, want jij zult het wel drukker hebben dan ik.” Wanneer agenda’s getrokken worden, blijkt dat niet te kloppen. Wat is hier aan de hand?

Het druk hebben is een keuze. Druk zijn is een misverstand. Willen voldoen aan ofwel andermans verwachtingen ofwel onrealistische verwachtingen. Je voldoet in elk geval niet aan je eigen verwachtingen. Of je weet niet wat je eigen verwachtingen zijn. En die verwachtingen, heb je die onderzocht? Uitgesproken? Of zijn het aannames van jezelf?

Misschien schrik je hiervan. Of denk je: Rosalie heeft makkelijk praten. Maar zoals Stephen Covey zegt: wat je vandaag bent, daar heb je gisteren voor gekozen. Als jij vindt dat je het te druk hebt, dan is dit het gevolg van keuzes die je zelf in het verleden gemaakt hebt. Dan gaat het uiteraard niet over mensen die hun leven moeten organiseren rondom bijvoorbeeld een ziek kind of een gehandicapte man.

Rosalie doet haar best om bewuste keuzes te maken. Ze had haar baan niet aangenomen als haar man niet bereid was geweest minder te gaan werken. Ze kiest ervoor regelmatig ’s avonds te werken zodat ze ’s middags bij het schoolplein kan staan. Ze verdeelt haar studie over 3,5 jaar in plaats van 2 jaar.

Veel mensen vragen aan haar: hoe doe je dat allemaal? Het draait om haalbare doelen stellen. Realistische keuzes maken. Rosalie is zich bewust van de rollen die zij vervult en heeft voor zichzelf bepaald wat de individuele rollen voor haar betekenen.

Bijvoorbeeld: als leider wil zij gezien worden als iemand die erkenning geeft en een ander serieus neemt, dus daar investeert zij in. Als collega wil zij gezien worden als iemand die bereid is kritisch mee te denken en iemand die open en integer is, dus daar investeert zij in. Als moeder wil zij gezien worden als iemand bij wie haar kinderen altijd en met ieder onderwerp terecht kunnen, dus daar investeert zij in. Als vriendin wil zij gezien worden als iemand met wie je lol hebt maar bij wie je ook je verhaal kwijt kunt, dus daar investeert zij in.

Rosalie gelooft in eigen zuurstofmasker eerst. Eerst goed zorgen voor jezelf zodat je er voor de ander kunt zijn. Zorgen voor een goede energiebalans en jezelf serieus nemen door efficiënt en effectief om te gaan met je eigen tijd. Door je te richten op zaken die er voor jou echt toe doen. De toekomst wordt steeds korter.

Rosalie, dat ben ik… Wekelijks op zondag bereid ik mijn week voor. Ik denk na of de dingen waar ik tijd insteek de juiste dingen zijn ten opzichte van mijn waarden en rollen. Dit doe ik in het schema dat Stephen Covey presenteert in zijn boek De 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Dit schema helpt me focus aan te brengen en creëert lucht in mijn week.

Jennifer Wessels Boer, afdelingsdirecteur Terra Wolvega.

ps.Wil je het schema ontvangen zodat je er onmiddellijk mee aan de slag kan gaan? Geef je emailadres even door.


Ga naar originele nieuwsbericht

Meer nieuws