Lentiz 20 november 2017

Live kick-off van Amnesty’s Schrijfmarathon op Lentiz

Live kick-off van Amnesty’s Schrijfmarathon op Lentiz

Op 20 november organiseert Amnesty International een bijzondere aftrap van de Schrijfmarathon bij Lentiz. Transgenderactivist Jeanette Solstad Remø uit Noorwegen komt die dag naar Lentiz | Geuzencollege in Vlaardingen. Zij vertelt dan het verhaal van Sakris Kupila, een transgenderactivist uit Finland voor wie dit jaar tijdens de Schrijfmarathon actie wordt gevoerd.

De Schrijfmarathon op school is van 20 november tot en met 20 december. Amnesty International vraagt aan leerlingen in het voortgezet onderwijs, basisonderwijs, op hogescholen en ROC’s brieven te schrijven tegen onrecht. Op 10 december vindt de landelijke Schrijfmarathon plaats. Verspreid over honderden plaatsen in Nederland schrijven mensen die dag in bibliotheken, buurthuizen, scholen, supermarkten en cafés brieven en kaarten.

Het verhaal van Jeanette en Sakris
Jeanette werd als jongen geboren, maar voelde zich een meisje. Het duurde lang voor ze daarvoor uit durfde te komen. Toen ze dat uiteindelijke deed, wilde ze dat in haar paspoort ‘vrouw’ in plaats van ‘man’ bij haar naam zou komen te staan. Dat was alleen mogelijk als ze een ingrijpende operatie zou ondergaan. Dat wilde ze niet. Tijdens de Schrijfmarathon 2014 werd massaal voor haar geschreven. Met succes: in 2016 werd de Noorse wet aangepast. Noorse transgenders hoeven nu geen operatie te ondergaan voor juridische erkenning van hun sekse.
 Ga naar originele nieuwsbericht

Meer nieuws