Tuin en Landschap - Hortipoint 02 april 2018

Circulaire tuin ontworpen en gerealiseerd door studenten Helicon

Circulaire tuin ontworpen en gerealiseerd door studenten Helicon

Eind januari is, in het kader van Green Capital Challenge Circulaire Economie, de eerste circulair ingerichte sociale-huurwoning van Nederland geopend in Nijmegen. Onderwijsinstelling Helicon MBO Nijmegen draagt letterlijk een steentje bij aan dit project door de woning te voorzien van een circulaire tuin. Hoveniersleerlingen van de school gaven de geheel betegelde tuin een nieuw gezicht, met ruimte voor infiltratie, biodiversiteit en eetbaar groen.

Maatschappelijke betrokkenheid
Het circulaire huis voorzien van een circulaire tuin is een uitdaging die past binnen de maatschappelijke betrokkenheid van de mbo-school. Leerlingen van de opleiding Hovenier hebben zich verdiept in het onderwerp en zijn vervolgens actief aan de slag gegaan. Jitse Noordermeer, docent en initiatiefnemer bij Helicon MBO Nijmegen: „Door onze leerlingen in aanraking te laten komen met vragen uit de toekomst kunnen we ze opleiden tot professionals met verstand van zaken. Door dit leerzame en uitdagende project kunnen we educatie en innovatie combineren en de leerlingen laten kennismaken met toekomstige vragen vanuit tuinontwerp.”

De leerlingen maakten bij het ontwerp en de aanleg van de tuin bewuste keuzes, geïnspireerd op de reeds aanwezige elementen. Zo zijn de vele vierkante meters tegels in de oorspronkelijke tuin on-site verwerkt door ze te breken en als vormelementen in de tuin te stapelen. En door gebruik te maken van plantmateriaal dat beschikbaar is gesteld door Groencentrum en Kwekerij De Vlieren krijgt B-keuze plantmateriaal alsnog een kans. Het eindbeeld mag er wezen en is enthousiast ontvangen. Ingrid Kerkvliet, aanjager thema biodiversiteit van Green Capital Challenges: „Ik heb de tuin van het circulaire huis vorige week gezien: geweldig zeg! Tjeminee! Dat er ook met die lelijke stenen zo iets leuks van te maken is! Complimenten! Echt heel leuk en mooi.”Ga naar originele nieuwsbericht

Meer nieuws