Lesmateriaal

Fototentoonstelllingen 

Tijdens het project 'Kies Kleur in Groen zijn er een aantal fototentoonstellingen gemaakt van de studiereizen die docenten naar verschillende landen maakten waar veel stedelijke jongeren vandaan komen. Deze zijn beschikbaar om te gebruiken bij projecten.

De fototentoonstellingen bestaan uit 16 panelen van 1 x 1 meter, met foto’s en gezegden. Wil je hier ook -kosteloos- gebruik van maken, neem dan contact op met Aeres Hogeschool Wageningen. Zij coördineren de uitleen van de tentoonstelling.


Turkije fototentoonstelling & lesbrief (vmbo en mbo)

Juni 2009 reisden wij - 30 medewerkers uit het Nederlandse groen onderwijs - door Turkije. Op bezoek bij groene scholen, bedrijven, universiteit en onderzoeksinstituut. Negen dagen lang zijn we ondergedompeld in de Turkse cultuur. Op zoek naar overeenkomsten, verschillen en de Turkse kijk op groen.

De verschillen vonden we vooral in de ambtelijke kant: het schoolsysteem is wezenlijk anders dan in Nederland. Maar verder? Ook in Turkije zijn er vooroordelen over groen onderwijs en groene beroepen. En ook in Turkije zijn hele enthousiaste leerlingen met liefde voor het vak. Opvallend is de trotse en zelfbewuste houding van de leerlingen. En de bereidheid om, ondanks de taalbarrière, te communiceren met de Nederlandse gasten. Van Konya via Bursa en de Zee van Marmaris naar Istanbul. Een indrukwekkende reis. Verschillen? Jazeker. Overeenkomsten? Des te meer! Kijk zelf maar.

Bekijk hier de fototentoonstelling.

    

Lesbrief
Studenten van Stoas Hogeschool ontwikkelden een lesbrief die groene onderwijsinstellingen kunnen gebruiken bij de fototentoonstelling van Kies Kleur in Groen. De foto’s voor deze tentoonstelling zijn gemaakt tijdens een studiereis in Turkije en geven een beeld van het land, de cultuur en het groene onderwijs daar. De Stoasstudenten hebben Turkije ook bezocht en waren geraakt door de openheid van de bevolking en de studenten en hun oprechte grote interesse in groene kennis. De lesbrief die zij ontwikkelden, kent verschillende niveaus, voor zowel mbo en vmbo.

De lesbrieven kennen meerdere werkvormen en hebben tot doel om leerlingen aan het denken te zetten over hun Turkse medeleerlingen en de andere cultuur. De lessen zijn ook heel geschikt om met een groep te doen. Ze brengen het gesprek op gang tussen de leerlingen over multiculturaliteit.

Bekijk de verschillende onderdelen van de lesbrief.

Docentenhandleiding Fototentoonstelling Kies Kleur in Groen
Kies Kleur in Groen powerpoint
Groepsgesprek
Kwaliteitenspel
Module cultuur en cultuurverschillen
Module culturele samenleving
Moodboard
Quiz
Star methode
Wie ben ik spel
Opdracht mindmap


Marokko Fototentoonstelling
In 2011 reisden twee delegaties groen onderwijs naar Marokko. Vol met verwachtingen en ideeën over hoe het daar zou zijn. Ze troffen een land aan met een moderne koning, mooie landschappen en met een omvangrijk nationaal plan voor de ontwikkeling van de landbouw: Le Maroc Vert. En groen was het er, met prachtige valleien, natuur en plantages.

De mensen in Marokko stralen enthousiasme en trots uit. Net als bij ons, kenmerkt het groene onderwijs en de groene sector zich door een hands-on mentaliteit. Er is veel gedrevenheid en tal van activiteiten draaien op vrijwilligers. De leerlingen verschillen helemaal niet zo veel van onze eigen

leerlingen in Nederland. Ze hebben hart en passie voor het groen en zien ook de vele mogelijkheden. Gelukkig komen steeds meer uitwisselingsprojecten op gang. Groen Marokko komt er wel!

Bekijk hier de fototentoonstelling  (PDF)


Suriname fototentoonstelling

In 2011 en 2012 reisde een delegatie groen onderwijs naar Suriname. Het bleek een land met veel tegenstellingen. Heel erg toegankelijk, door het ontbreken van de taalbarrière. Maar tegelijkertijd ook afstandelijk, vanwege de politieke geschiedenis. Suriname is een land in ontwikkeling. Met heel erg veel mogelijkheden, maar even zo veel - vaak ambtelijke - obstakels die samenwerking in de weg staan. Het is ook een prachtig mooi en vruchtbaar land, waar fruit als onkruid langs de weg groeit. Maar waar de export van landbouwproducten en het groene onderwijs nog in de kinderschoenen staan. Toch hebben we prachtige initiatieven gezien van bevlogen mensen. Er ontstonden heel veel contacten. Leerlingen lopen nu stage in Suriname. In Nederland worden scholen bezocht. De reizen bleken de start van een duurzame relatie met het land.

Bekijk hier de fototentoonstelling. (PDF)