Talent4Food AOC Oost

AOC: AOC Oost, Talent4Food, Almelo   
Contactpersoon: Dini Kortman, aanspreekpunt Talent4Food
Bedrijf: Innofood, netwerk van voedingsmiddelenbedrijven in Oost-Nederland

Tekst: Hanneke Bulten

TALENT4FOOD AOC OOST

AOC Oost vervult vraag voedingsindustrie

De vraag is er. De voedingsindustrie floreert, maar vergrijst rap. Hoe zit het met het aanbod, in de vorm van vakbekwaam personeel? Dini Kortman, aanspreekpunt voor Talent4Food bij AOC Oost, deelt trots mee dat er 32 inschrijvingen zijn voor de mbo-dagopleiding Voeding voor volgend schooljaar.

‘En dat is bijzonder’, verduidelijkt ze. Het zijn er namelijk driemaal zoveel als afgelopen schooljaar. Hoe wist AOC Oost zo veel meer studenten te interesseren voor deze opleiding? De docenten spelen een doorslaggevende rol, aldus Dini. Als aanspreekpunt voor Talent4Food, een initiatief van onder meer voedingsmiddelenbedrijven in de regio Oost-Nederland, zit ze dicht op zowel vraag als aanbod. Het overgrote deel van de docenten is zij-instromer en staat met één been in een Food-bedrijf. En blijft daar staan, want de combinatie van lesgeven in het reguliere onderwijs en aan de bedrijfsopleidingen is een populaire. 

Jong en werkloos

De mbo-opleiding Voeding lift ook mee op een maatschappelijke trend. ‘De keuze voor een opleiding wordt steeds meer bepaald op basis van de vraag of er werk in te vinden is’, signaleert Dini. Niet voor niets is de voedingsindustrie aangewezen als topsector. En om op lange termijn voorzien te blijven van voldoende getalenteerde voedingsoperators, is Talent4Food in het leven geroepen. Een soort uitzendbureau,  waar Dini naast  projectleider Arjan Molendijk de touwtjes ‘onderwijs’ en ‘bedrijfsleven’ aan elkaar knoopt. Vorig jaar startte dankzij Talent4Food een groep van zestien jongeren de opleiding tot Voedingsoperator. Hun gemene deler? Jong en werkloos. ‘Met een afstand tot de arbeidsmarkt’, omschrijft Dini de doelgroep van dit initiatief. Het 1000 jongerenplan van de provincie Overijssel, dat investeert in arbeidsmarktkansen voor kwetsbare jongeren, bracht hun bij Talent4Food.

 

Geslaagde cursisten bij Talant4food

Realiteit

In een versneld BBL-traject – één dag per week naar school, vier dagen werken – werden ze klaargestoomd voor een functie in een van de Food-bedrijven die de regio rijk is. Een succesverhaal? ‘Niet helemaal’, geeft de coördinator toe. ‘De realiteit is dat slechts 6 van de 16 jongeren de eindstreep, het diploma, haalden.’ Volgens haar had dit vooral te maken met het arbeidsethos en persoonlijke problemen. In de voedingsindustrie mag de vergrijzing dan hard toeslaan, dat doet niets af aan het feit dat er goede mensen nodig zijn, die verantwoordelijkheden niet uit de weg gaan. ‘De bedrijven die een werkplek aanbieden, stellen als voorwaarde dat de deelnemers op te leiden zijn tot minimaal niveau 3’, legt Dini uit. De huidige groep, bestaande uit twaalf talenten, volgt de niveau 2-opleiding tot Voedingsoperator. Een uitdaging voor zowel school als bedrijf, om de deelnemers te motiveren daarna een vervolgopleiding te doen. 

Salaris

Hoe pakt AOC Oost dat aan? Dini benadrukt nogmaals de rol die docenten hierin spelen. ‘Door zichtbaar te maken wat het werk van een voedingsoperator inhoudt en wat de kansen op de lange termijn zijn, neem je drempels weg.’ Dini noemt als voorbeeld dat uit de vorige groep deelnemers afhaakten omdat ze ergens anders twintig euro per week meer konden verdienen. Terwijl dat een baantje voor twee maanden betrof, zonder opleiding. ‘Kijk je verder dan je neus lang is, dan zie je dat een hoger opleidingsniveau in combinatie met de keuze voor de foodsector zoveel meer kansen biedt.’ Doorstroom bijvoorbeeld, naar een hbo-opleiding. 

Dé sleutel tot succes is volgens de coördinator dat je hetzelfde doel nastreeft. Voor de regio Oost-Nederland is dat: voldoende opgeleid personeel voor de arbeidsmarkt, waarin Food een belangrijke rol speelt. Een belangrijke schakel daarin is een persoon die de partijen aan elkaar linkt. 

Interessante links:

- Lees hier meer over de werkwijze van Talant4food

- Website van Innofood