Friese leerlingen knappen op in SidiIfni, Marokko

Op de heenreis bestond hun handbagage uit vooroordelen over irritante Marokkaanse jongetjes en hoofddoeken, maar op de terugreis hadden ze die ingeruild voor een hutkoffer vol hartverwarmende ervaringen. De leerlingen van de vestiging Sneek van AOC Friesland kijken enthousiast terug op hun contacten en werkzaamheden in de Marokkaanse stad Sidi Ifni.

De ligging, het klimaat en de architectuur van deze stad bieden mogelijkheden om uit te groeien tot een toeristische trekpleister, maar dat vereist wel een opknapbeurt. Dankzij bemiddeling van een Marokkaanse zakenman vertrokken mbo- en enkele vmbo-leerlingen van AOC Friesland daarom voor het tweede opeenvolgende jaar naar deze stad om verwaarloosde parken, perken en promenades te renoveren.

Deze opknapbeurt viel samen met de wens van AOC Friesland om leerlingen in contact te brengen met andere culturen. Locatiedirecteur Kees Bruin: “In onze omgeving ontmoeten leerlingen nauwelijks allochtonen. Dat versterkt de vooroordelen.” Door de inzet van de Friese leerling onderging het groen in Sidi Ifni een metamorfose. Het viel daarbij op dat de inwoners ook zelf hun steentje bijdroegen aan de opknapbeurt van hun stad.

Deze saamhorigheid noemt Bruin kenmerkend voor de sfeer tijdens het verblijf. Een van de hoogtepunten vormde een feestavond waarbij de Friese leerlingen en Marokkaanse jongeren elkaar toezongen met het repertoire uit de liederenbundels van de voetbalwereld. Die goede sfeer kwam mede tot stand door de gastvrije ontvangst van de leerlingen.

Bruin omschrijft gastvrijheid als het middel om verhoudingen tussen bevolkingsgroepen te versterken: “Mogelijk is het gebrek aan Nederlandse gastvrijheid één van de oorzaken van de soms slechte verhoudingen tussen Nederlanders en hier woonachtige Marokkanen.” De locatie Sneek speelt hier met de organisatie van een Marokkaanse dag op in. Bruin: “We nodigen daarvoor ouders, leerlingen maar ook mensen van de Marokkaanse gemeenschap uit.”Instituut: AOC Friesland
Locatie: Sneek
Aanspreekpunt: Kees Bruin
Email: k.bruin@aocfriesland.nl
Telefoon: 0515-414095

< Terug naar het overzicht