Herken de homo

Televisiekijkers genieten al  sinds 1963 van ‘Wie van de drie’.  In dit programma beweerden drie gasten bij hun introductie allemaal dezelfde persoon te zijn. Een panel van vier bekende Nederlanders probeerde vervolgens te achterhalen welke gast de waarheid sprak.

De vmbo-vestiging Buitenpost van AOC Friesland gebruikte deze formule met medewerking van Tûmba en COC om homoseksualiteit onder de aandacht van de tachtig leerlingen uit het tweede leerjaar te brengen. Janita Seistra, docent Kunst en Cultuur, vertelt dat dit onderwerp aansloot bij een project over de Tweede Wereldoorlog. Deze periode kenmerkte zich door discriminatie. “We legden vervolgens de link naar het heden en stelden vast dat homoseksuelen ook nu nog vaak onterecht buiten de boot vallen.” Ook op haar school voelen sommige kinderen met een homoseksuele geaardheid zich minder veilig, omdat leerlingen elkaar bijvoorbeeld regelmatig met ‘homo’ aanspreken.

Een presentator van Tûmba gaf de in groepjes onderverdeelde leerlingen de gelegenheid vragen te stellen aan de drie gasten. Het doel was de gast met een homoseksuele geaardheid te traceren. Het viel Seinstra op dat haar leerlingen geen enkele verlegenheid toonden: “Ze stelden bijvoorbeeld vragen over de kwaliteit van condooms, ze vroegen zich af of homoseksuelen bij verliefdheid ook vlinders in de buik hebben en vroegen de gasten een stukje te lopen.”

Ze constateert dat leerlingen met dit evenement op een leuke manier met homoseksualiteit in aanraking zijn gekomen: “Leerlingen praten nog steeds over ‘Wie van de drie’.” Ze durft het echter nog geen doorbraak te noemen: “Ons initiatief is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar wanneer je niks doet, gebeurt er helemaal niks. Wel passen we deze formule ook dit jaar weer toe voor de leerlingen uit het tweede leerjaar.”

Link naar filmpje

Instelling: AOC Friesland
Locatie: vmbo Buitenpost