'Ontmoet de ander' (vmbo)

AOC Terra Eelde organiseert elk jaar in november, voor hun derde jaars leerlingen, het project 'Ontmoet de ander'. In dit project staat respect centraal en is gekozen voor de gedachte dat 'andere' mensen ontmoete de beste manier is om vooroordelen te bestrijden. Mensen zijn verschillend als het gaat om cultuur, huidskleur, geloof, leeftijd, seksuele voorkeur en handicap. 

Mensen met een andere huidskleur zijn gestoord, buitenlanders met andere gewoontes gek en homoseksuelen verknipt. Kortom, pubers vellen een messcherp oordeel over iedereen met een afwijkend uiterlijk of leefpatroon. “We merken vooral dat leerlingen uit het derde leerjaar hooguit de gemiddelde Nederlander tolereren. ”, vertelt Els de Ruijter, directeur van de vmbo-locatie Eelde van AOC Terra.

Om deze leerlingen kennis te laten maken met mensen uit een andere leef- of denkomgeving staat er jaarlijks een week op het programma waarin het gangbare rooster plaatsmaakt voor andere activiteiten. De Ruijter: “Tijdens deze week ontmoeten ze allerlei mensen met een andere achtergrond met als doel hun begrip voor anderen te vergroten.”

Het weekprogramma begint met uitleg over artikel 1 van de Grondwet waarin naar voren komt dat alle mensen gelijk zijn. Vervolgens verzorgt de school excursies naar onder andere asielzoekerscentra, instellingen voor gehandicapten en moskeen. Ook komen er mensen naar de school om hun leefwijze en vaardigheden aan de vmbo’ers te tonen. Zo maakten  leerlingen tijdens kooklessen kennis met de Portugese, Turkse en Namibische keuken. Daaruit bleek dat  liefde nog steeds door de maag gaat. De Ruijter: “Sommigen nemen zelfs het recept mee om het thuis nog een keer te proberen.”

De Ruijter stelt dat leerlingen allemaal terugkijken op een week met bijzondere ervaringen. Leerlingen genieten van de bezoeken, contacten en evenementen. Ze oordelen milder en tonen meer begrip. Of deze genuanceerde opstelling een leven lang stand houdt, durft De Ruijter niet te zeggen: “Deze week is geen druppel maar een kopje water op een gloeiende plaat. Als school leveren wij een kleine bijdrage aan de strijd tegen vooroordelen.”

Een impressie van de 'Ontmoet de ander' week kunt u hier bekijken.