Vruchtbare samenwerking (hbo)

Samenwerken loont!! Wanneer mensen uit verschillende  culturen succesvol samenwerken, verdient deze uitspraak een extra uitroepteken. Twee studenten van Stoas Wageningen | Vilentum Hoheschool, Sander Wierkx en Levi van de Merbel, en de Turkse zakenman Mehmet Masmas gaven een impuls aan een verdere samenwerking tussen het groene onderwijs en Turkse bedrijven.

Masman betrok de twee studenten bij de verbreding van het assortiment van zijn tuincentrum in Istanbul. De Turkse tuincentrums beperken zich hoofdzakelijk tot bloemen, struiken en planten waar hun Nederlandse collega’s onder andere ook tuinmeubelen, barbecues, sculpturen en zelfs kleding verkopen. 
Het onderzoek van deze studenten heeft uitgewezen dat ook Istanbul  rijp is voor deze producten. Dit is conform de verwachting van stagebegeleider Toon van der Ven: “Vergelijk het bruisende Istanbul met 16 miljoen inwoners maar met Manhattan. Een dynamische stad met een groeiende welvaart.” 
De zakelijke mogelijkheden noemt hij bemoedigend, maar de aanpak, begeleiding en ervaringen van zijn studenten spreken nog meer tot zijn verbeelding. Zo kregen zij volop hulp van particulieren en overheidsinstanties. Van der Ven: “Hoewel het Engels van sommige Turken nog te wensen overlaat, zette iedereen zijn beste beentje voor”. Dat zijn studenten na een korte stoomcursus hun gastheren een mondjevol Turks konden presenteren, droeg eveneens bij aan de hartelijke verhoudingen.
 
Van der Ven gelooft dat deze succesvol verlopen stage bijdraagt aan een uitbreiding van de contacten tussen groene opleidingen en het Turkse bedrijfsleven. Van der Ven: “Het succes van onze studenten verlaagt de drempel voor Turkse jongeren voor Stoas Wageningen.” De inmiddels gestarte samenwerking met het Doga Koleji in Istanbul, een school voor primair en voortgezet onderwijs met affiniteit met de natuur, draagt hier eveneens aan bij.
 
 
 
link naar filmpje
 
Instituut: Stoas Wageningen | Vilentum Hogeschool
Contactpersoon: Toon van der Ven
Email: t.van.der.ven@stoasvilentum.nl
Telefoon: 06-10841561