De beste beslissing ooit

'De beste beslissing ooit'

 

Drie minuten op de fiets. Dat is de afstand van het huis van Carola en Megan Timmerman tot Citaverde Heerlen. Het was voor Megan niet eens de belangrijkste reden om hier leerling van het vmbo te worden.

 

Megan (16) zit nu op de havo, maar komt nog wekelijks op Citaverde. Haar halve familie heeft een band met Citaverde. Haar zus Anaïsha probeerde het hier, maar moest vanwege ziekte overstappen. Een ander zusje zit in het eerste jaar en haar moeder is lid van de ouderpanel sinds Megan er op het vmbo begon, ruim vier jaar geleden. Ze krijgt elke donderdagochtend bijles bij Citaverde zodat ze ook met natuurkunde meekan op de havo.

 

Beste beslissing

Moeder Carola Timmerman (53) zat hier tot 1980 op school, toen de Biologische school Heerlen. Er zaten niet veel meisjes op school, in haar klas vijf tegenover 24 jongens. Maar ze had een mooie tijd. “De beslissing hier naar school te gaan, was de beste beslissing ooit”, zegt ze. “Ik was een doekind. Toen ik van school kwam, was ik bloemist.” Ze heeft echter vooral in de horeca gewerkt. “Groen blijft wel in je vingers. Ik maak nog steeds regelmatig bloemstukjes.”

Moeder en Megan kennen ongeveer elke docent die langsloopt tijdens het interview. “Ik kwam hier met een open dag nadat ik er jaren niet was geweest”, vertelt Timmerman, “en het leek wel of ik weer thuis kwam.”

Leerling centraal

“Ik wilde iets met dieren doen, liefst dierenarts worden”, zegt Megan. Dat hoor je vaak, zeker bij meisjes waar ze thuis geen boerderij hebben. Wil je dan toch iets met dieren, dan moet je haast wel naar een groenschool. Ze hebben er dieren, je verzorgt de dieren en de opleidingen gaan over dieren. “Ik heb me nu bedacht”, zegt Megan. “Ik wil naar de politieacademie in Eindhoven, maar de opleiding was erg leuk, en nadat ik twee keer stage heb gelopen bij een dierenarts – heel interessant – zijn de dieren niet helemaal uit beeld.”

Ze heeft landbouwbreed gedaan (oriëntatie op allerlei groene vakgebieden) en is op het niveau van de theoretische leerweg (mavo) uitgestroomd. Bij haar in de klas was de verdeling precies omgekeerd aan die van haar moeder: vijf jongens en de rest meisjes. “Het leuke bij Citaverde is dat we af en toe reisjes maakten. We zijn naar Barcelona geweest, een prachtige week. Dan merk je dat de leraren ook gewoon mensen zijn en een leven hebben.”

Citaverde groeit. “Dat komt omdat de leerling centraal staat”, zegt Timmerman. “De school moet daaromheen gevormd worden, vind ik. Dat gaat goed. De lijntjes zijn superkort en de leraren gaan goed met elkaar om. Ze gaan samen carnaval vieren bijvoorbeeld. De basis is gewoon heel erg gezond.” Megan vond de school direct leuk. Klein, rustig, gemoedelijk. Ze kreeg er behalve dyslexie ook de diagnose dyscalculie. “Maar wel met een iq van 110,” zegt Timmerman. “Ze halen hier echt het maximale uit een kind.”

"Het is een ‘gezonde school’, met veel aandacht voor veilig werken en gezond eten"

 

Veilig

Ze is ook tevreden over het ouderpanel waar ze met 8 of 9 ouders in zit, ‘een leuke groep’. “Niet alles is perfect, maar alles is bespreekbaar. Leraren luisteren goed en als er wat is, dan hebben we mailadressen van leraren en mentoren. Ze zijn heel betrokken.” Verder is het een ‘gezonde school’, met veel aandacht voor veilig werken en gezond eten. Het ouderpanel praat daarover geregeld met de GGD.

“De maatschappij is aan het verharden”, merkt Timmerman op. “Kinderen moeten daar een weg in vinden. Belangrijk is dan hoe de school reageert op allerlei zaken”, zegt ze. “Er wordt hier op school heel erg ingestoken op pestgedrag. En we krijgen, ook als ouders veel voorlichting over bijvoorbeeld transgenders op school, seksualiteit, loverboys, social media en drugs. Heel goed! Natuurlijk worden kinderen hier ook gepest, geen ontkomen aan, maar er wordt snel ingegrepen. Hier op school is er in elk geval veel aandacht voor veiligheid. Je mag zo tijdens schooltijd niet van het schoolterrein af.”

 

Gegroeid

De tweelingbroer van Megan zit op een grote scholengemeenschap. “Zo weinig als we van zijn school horen daar, zoveel horen we hier.” Megan is volgens Timmerman heel erg gegroeid op Citaverde. “Ik was eerst nog erg verlegen, maar ik laat nu mijn mening wel horen”, zegt ze zelf. “Mooi om te zien”, vindt moeder. “Op de basisschool werd ze wel gepest, maar hier klikte het meteen met de klas en met de leraren. Ze werd geaccepteerd en goed begeleid, bijvoorbeeld bij de overstap van de kaderberoepsgerichte leerweg naar de gemengde leerweg.”

“Het waren vier prachtige jaren”, vindt Megan. “Citaverde moet vooral zo blijven”, zegt Timmerman. “Ze moeten dat echt niet veranderen. Deze school is een goed voorbeeld van hoe het kan. Ik denk dat andere scholen hier eens moeten komen kijken.”

 

>> download.artikel